In momentul in care cineva doreste sa construiasca o casa, apare intrebarea: achizitionez un proiect tip sau realizez un proiect de la zero?

Desi atragator la inceput, pentru ca pare ca aveti controlul asupra rezultatului final, varianta cu proiectul tip are o serie de probleme ascunse si motive sa va ganditi mai bine daca chiar este o solutie:

  • Oricat de multumit ati fi de o casa tip, tot exista compromisuri sau elemente care nu va convin. Cand porniti de la zero, puteti primi mai multe variante de functional adaptat terenului, familiei, stilului. Bonusurile acestea de variante, mai ales la arhitectii care realizeaza doar proiecte personalizate, intra in costul de proiectare, pentru ca fac parte din etapa Anteproiect. Proiectele tip sunt un pic mai ieftine dar de cele mai multe ori nu sunt detaliate, au nevoie de modificari, care sunt taxate suplimentar.

  • Casa tip nu va reprezinta si sunt sanse sa o mai vedeti pe strada unde locuiti si la altcineva.

  • Proiectul tip poate fi neadaptat terenului din punct de vedere al vecinatatilor, orientarii cardinale, reglementarilor urbanistice.

  • Cu cat proiectul este mai mare (detine mai multe spatii), cu atat e mai greu sa indeplineasca toata criteriile si asta se vede din dificultatea de a gasi un proiect tip care sa se potriveasca. Daca discutati cu un arhitect si ii furnizati o tema de proiectare, in cateva zile va poate prezenta cateva variante mult mai apropiate de ce va doriti, sa discutati pe baza lor, sa aduceti imbunatatiri, sa contribuiti activ, impreuna cu arhitectul la conturarea casei.

  • Proiectul tip contine elemente standard (piese realizate inainte de discutia cu utilizatorul). In cazul unui proiect personalizat, ii puteti solicita arhitectului piese specifice care sa va ajute sa vizualizati mai bine viitoarea constructie (imagini din anumite zone, sectiuni caracteristice).

  • In cazul locuintelor tip nu puteti modifica sistemul constructiv, materialele fara costuri suplimentare de reproiectare, pe cand la proiectarea personalizata, sunt stabilite la inceput, impreuna cu dumneavoastra, sistemul constructiv, materialele, instalatiile de baza, etc.