Una din cererile de proiectare frecvent intalnite se refera la extindere casa, supraetajare, modificare de constructii existente.

Pentru cei interesati, am prezentat mai jos principalele avantaje si dezavantaje ale unei astfel de interventii.

Cand sunt avantajoase/se impun extinderile sau supraetajarile:

  • Cand terenul pe care se afla amplasata cladirea este de dimensiuni mai mici decat prevede regulamentul de urbanism (aferente PUG sau PUZ) pentru ca o parcela sa fie construibila si atunci o desfiintare v-ar pune in fata imposibilitatii de a mai construi ceva acolo.

  • Cand retragerile cladirii existente sunt mai mici decat retragerile minime din regulamentul de urbanism si mai ales atunci cand latimea terenului face imposibila, sau neavantajoasa amplasarea unei cladiri noi respectand acele retrageri.

  • Cand cladirea are o arhitectura ce merita/trebuie pastrata (ancadramente, cornise decorate, marchize, etc), la monumente istorice (cu statut special) si nu numai.

  • Cand cladirea este realizata din materiale durabile (nu paianta, nu caramida degradata cu structura foarte afectata), cu racorduri si trasee realizate recent la utilitati, cu sistem structural care sa nu necesite consolidarea cladirii existente. Deci cand lucrarile de extindere ar presupune interventii minime la cladirea existenta.

Dezavantaje extindere casa sau supraetajare:

  • Autorizatia de constructie se obtine mai greu. Conform legii 10/95 republicata, art.18 alin (2) Interventiile la constructiile existente se efectueaza in baza unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat.

    Pe baza acestei expertize tehnice se va realiza proiectul care, inainte de a fi depus la primarie, va trebui depus la Inspectoratul de Stat in Constructii pentru obtinerea unui aviz/acord, proces ce dureaza, mai ales daca sunt solicitate completari la expertiza sau documentatia tehnica. Tot acest demers dureaza si cateva luni, mult mai mult decat in cazul unei constructii noi, cand nu sunt necesare cele de mai sus.

  • Costurile de proiectare sunt mai mari. Costul proiectarii de structura, atunci cand este nevoie de consolidare, este dublu fata de cel standard al unei cladiri de la zero.

  • Cost suplimentar pentru expertiza tehnica. Costurile pentru un proiect de demolare sunt mult mai mici, iar autorizatiile de desfiintare, respectiv construire se pot obtine in acelasi timp.

  • Lucrarile de executie sunt mai dificile, deci si manopera va fi mai costisitoare.

  • Interventiile la straturile existente sunt mai dificile, necesita solutii speciale, costuri mai mari.

  • Constrangeri functionale, generate de planul cladirii existente, care va impiedica sa realizati un partiu mai eficient.

Concluzii:

  • Extindere casa se recomanda/impune doar in anumite cazuri si nu trebuie realizata pentru orice tip de cladire, fiind uneori chiar contraindicata.

  • Varianta desfiintare + construire atunci cand se poate, este mai rapida, mai economica si ofera o mai mare flexibilitate decat extinderea.